top of page

32. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Kongresi sona erdi

Yazar1

16 Kas 2024

''DEVRİDAİM'' (Eternal Cycle)

32. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Kongresi bu sene ''DEVRİDAİM'' (Eternal Cycle) temasıyla 2022'de vefat eden ve Yaratıcı Drama Derneği Eskişehir Şubesi’nin kurucu başkanlığını da yapan eğitmen Prof. Dr. Ali Öztürk'e ithafen, 13-16 Kasım tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Meşelik Kampüsünde yapıldı.


Burhan Akçin ve ÇDD 32. Kongre Başkanı Prof. Dr. Ömer Adıgüzel

Atölyeler, Bildiriler, Çağrılı Konuşmacılar, Bildirili Atölyeler gibi başlıkların olduğu kongreye; Çağdaş Drama Derneği Kocaeli Temsilciliği olarak Genel Sanat Yönetmenimiz Burhan Akçin de katılım gerçekleştirdi.


Kongrede ana konu çerçevesinde bildiriler sunuldu, atölyeler ve panel çalışmaları yapıldı.




Burhan Akçin ve Kongre Onur Konuğu Tamer Levent




1985 yılından beri gerçekleştirilen Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Seminer ve Kongrelerinin amacı, yaratıcı dramanın bir ders ve yöntem olarak yaygınlaşması amacıyla yapılmış çalışmaları ulusal ve uluslararası alan uzmanları ile paylaşmaktır. Türkiye’de yaratıcı drama alanı hızla gelişmekte, eğitim sistemi içerisinde ve etkisini göstermektedir.




32. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Kongresi


Çevirmek anlamına gelen “devir” ile sürekli, sonsuz olan anlamına gelen Arapça kökenli “daim” sözcüklerinin bir araya gelmesiyle oluşan “devridaim”, “tam ve sürekli dönüş veya dolaşım” anlamı taşımaktadır. Bu dönüş ve dolaşım, dairesel bir yapıya ve bir döngüye işaret eder.

Hayatımızın birçok alanında karşılaştığımız bu kavram,örneğin mühendislikte devirdaim pompasıyla karşımıza çıkmaktadır. Devirdaim pompası, motorun çok ısınmasını engellemek için bir tür dairesel kalkan oluşturarak herhangi bir makinenin kendini yok etmesini engelleyen son derecede önemli bir parçadır.

Devridaim sözcüğü ile inanç alanında da karşılaşılır. Mevlânâ ve Yunus Emre gibi önemli kişiler tarafından benimsenen devir anlayışı, temelini “Biz Allah’a aitiz, yine O’na döneceğiz.” (Bakara 2/156) olarak açıklanan âyetten alır. Mevlevi ayini semâda, semazenlerin sol ellerinin toprağa, sağ ellerinin göğe bakan duruşu ile kolların ve ayaklarının döngüsel hareketinin anlamı “Her şey aslına rücû eder”, “Hak’tan gelen, Hakk’a döner” olarak açıklanır.

Tüm bu yönleriyle ele alındığında devridaim kavramının çok yüksek bir bilinç, motivasyon, adanmışlık, inanç ve bağlılık barındırdığı görülmektedir. Çoğu zaman kutsal ve döngüsel bir yolculuğa çıkmayı çağrıştırmaktadır. Bu yolculuk Yunus Emre’nin “Ten fanidir can ölmez/ Çün gitti geri gelmez/ Ölürse tenler ölür/ Canlar ölesi değil” insanın ruhuyla gerçekleştirdiği bir yolculuktur. Fiziki anlamda insanoğlunun bedeni ölüm ile yok olurken canı yani ruhu yaşamaya devam eder; kimi inanca göre yeniden doğarak kimi inanca göre ise toprağa karışıp başka bir canlının oluşumuna yardımcı olarak… Tıpkı eğitimde drama toprağına ektiği tohumlar ve tüm öğrencilerinde bıraktığı izler ile Prof. Dr. Ali Öztürk’ün de devrinin daim olacağı gibi.

Devridaim, döngüsel yapısı ve dinamizmi ile drama çalışmalarının da önemli bir özelliğine sahiptir. Drama çalışmaları çember formunda başlar ve ilerler. Çember, eşitliği, hareketi, dinamizmi, başlangıcı ve sonu olmamayı yani sonsuzluğu ve ebediyeti simgeler. Dramanın katılımcıların yaşantılarını dönüştürerek yeni yaşantılara evrilmesi onun yapısındaki devridaimi gösterir.

Verilen bu bilgilere dayalı olarak bu kongremizde eğitimde drama/yaratıcı drama ile devridaim’in döngüsel ve dinamik yapısı arasındaki bağlara odaklanan çalışmalar gerçekleştirilecektir. Yapılacak olan çalışmalar, aşağıdaki alt temalar bağlamında ele alınabilecektir:

  • Devridaim

  • Eğitim Bilimlerinde Devridaim

    • Sanat Eğitiminde Devridaim

    • Eğitimde Dramada Devridaim

  • Sanatta Devridaim

    • Tiyatroda Devridaim

    • Müzikte Devridaim

  • Dansta Devridaim


    (Kaynak: https://dramacongress.org/tr/)

bottom of page